Het eerste deel

Ik, Stefan Hogendoorn (1976), ben van kinds af aan onderzoeker geweest. Zover ik mij kan herinneren vind ik het fascinerend om mensen te observeren. Wat iemand beweegt of waarom we doen wat we doen lag al heel vroeg in de basis. Ik had ook de tik of afwijking om nergens bij te willen horen vanwege het erbij willen horen. De rol van objectieve buitenstaander, observant, beviel mij prima.

In mijn tienerjaren zette ik die gewoonte voort en was hierdoor dus ook de introverte buitenstaander. Ik zag de waarde niet in van school en stak er qua cijfers totaal niet uit. Er speelde bij mij ook geen idee wat te doen na het afronden van school… Behalve dan muzikant. Ik heb mijn eerste gitaar van mijn vader gekregen en ben ook later heel even op zangles geweest. Nog een tikkie later vormde ik een muzikaal duo samen met een goede vriend van mij.

Zoveel jaar later

Even wat tijdssprongen maken, anders wordt het te gedetailleerd…

Rond mijn dertigste… De muzikale carrière ging hem niet worden en ik had niet gestudeerd. En nu? Ik kwam toen in aanraking met coaching en ben een opleiding Academisch coach gaan doen. Even later een opleiding tot Integral NLP coach. Communicatie -in de breedste zin van het woord- vond ik chronisch interessant en dat vind ik nog steeds. Vooral als het gaat om hetgeen je hoort, maar niet wordt gezegd.

Nog wat later (door mijn oom) raakte ik geïnteresseerd in de communicatie wat betreft het niet zintuiglijk waarneembare. Daarin ging een wereld voor mij open en heb daarom ook een 3-jarige opleiding Mediumschap afgerond. Heel veel mooie onbeschrijfbare dingen meegemaakt die mij de overtuiging gaf dat communicatie zich niet beperkt tot het fysieke. Uiteindelijk ben ik 6 jaar actief geweest als medium en heb in die 6 jaar ook herhaaldelijk trainingen gevolgd om de vaardigheden in dit vak aan te scherpen.

Het dak

Hoewel ik dacht het helemaal gevonden te hebben in het Mediumschap, bleven er toch vragen liggen die onbeantwoord bleven. Ik merkte dat heel veel mensen het stukje persoonlijke ontwikkeling over hadden geslagen en direct met het spirituele aan de slag zijn gegaan. Ook begon ik te twijfelen over de werkelijke meerwaarde van het contact maken met de Geesteswereld.

Ik voelde me ook steeds meer een soort emotionele entertainer die een prestatie moest leveren, constant bewijs aan mensen die toch al geloofde dat er iets meer moest zijn. Ondertussen raakte ik steeds meer overtuigd dat alles energie en één is. Geen onderscheid tussen ons en hen dan… Als energie kan veranderen tijdens of na het leven, hoe weet ik dan zeker dat ik als medium niet die energie aan het interpreteren ben die door de intentie van een ander is gecreëerd?

Je merkt het, ik werd kritischer in een wereldje waarbij alles geweldig, mooi en bijzonder was en dit soort vragen niet gesteld of behandelt werd.

Het absolute

Het doorgronden of doorzien van alles is al jaren de drijfveer naast het observeren geweest. Het Mediumschap voelde maar als deel daarvan, dus niet het complete plaatje. De vraag ‘Wie of wat ben ik?’ werd steeds belangrijker. Wat is die ‘ik’ überhaupt? Die ‘ik’ dus die altijd wel iets van iets vindt. Het leven voelde ineens als een soort real life theater waar ik zelf de acteur op het doek, maar ook de toeschouwer was.

Ik ben gaan zoeken naar boeken of films waar dat thema van ‘zijn’ tot de orde kwam. Toendertijd was Mooji nog niet zo bekend als nu, maar dat sprak mij aan. Ik kwam in aanraking met de grote namen zoals Ramana Maharshi, Nisargardatta Maharaj en in Nederland Alexander Smit. In eerste instantie snapte ik er niks van en klonk het allemaal als raadsels. Ondertussen heb ik het volgen van anderen losgelaten en heb ik mijn eigen weg gevonden.

De uitdaging werd om een vertaling te maken richting degene die nog niet bekend waren met Advaita, Eenheidsbewustzijn of Non-dualiteit. Het is namelijk voor iedereen en niemand hoeft zijn geloof of religie in de steek te laten. Het gaat om het doorzien van alles wat in het verstandelijke gebeurd en dat is van belang voor iedereen… Is mijn bescheiden mening.

Mindfulness heeft hier ook bij geholpen. Er zit een subtiele opbouw in voor de beginnner wat betreft het Zelfonderzoek en het praktiserende deel sprak mij ook aan. Vandaar dat ik de opleiding zelf en de opleiding tot Mindfulness trainer ben gaan doen.

Uiteindelijk voelde ik mij gebonden aan een werkende methode, maar waar ik niet voldoende mijn ei in kwijt kan/kon… Dit kan ik wel met mijn 1Talks en 1Sessies.

CV