Waar zijn de dagdromers?

Ik maak me een beetje zorgen. Ik voorspel dat er in de toekomst een generatie zal zijn die nog weinig tot niet zullen dagdromen. Het aantal dagdromers is mijn optiek al aan het afnemen. Hier kan ik geen statistiek over presenteren, maar ik baseer het op mijn dagelijkse observatie van mijn medemens.

Het lijkt dat we elke seconden die we even niets te doen hebben onze smartphone uit de broekzak of handtas grijpen. Is het geen smartphone, dan is het wel een laptop of tablet. We spelen een spelletje, zijn nog met werk bezig, scrollen langs onze tijdlijn van welk social media platform dan ook en dit wordt afgewisseld met Youtube of Netflix. De afleiding lijkt het te winnen van de kracht van het dagdromen. Ik reis dagelijks met het OV en elke dag lijkt steeds meer op een aflevering uit ‘The Walking Dead’…Eenheidsbewustzijn

Ik zie bijna geen mensen meer lekker voor zich uit staren en dus geen ruimte geven aan alles dat kan voortvloeien uit het dagdromen. Ik weet zeker dat je je tijden -in ieder geval- uit je jeugd kunt herinneren waar dagdromen nog tot de normaalste zaak van de wereld hoorde.

Hoezo zinloos voor je uitstaren?

Tja… Als ik jullie dan toch iets mag presenteren wat voort is gekomen uit onderzoeken m.b.t het dagdromen, dan wil ik nu een lijstje met de te behalen winst van dagdromen opsommen.

  • Het is de broedplek van creatieve ideeën
  • Het hervinden van jezelf
  • Het op kracht houden van ons geheugen
  • Doel gedreven gedachtes
  • Het ophalen van herinneringen
  • Plannen ontwikkelen
  • Overweging en zelfreflectie
  • Het is makkelijker dan mediteren (okay, deze heb ik zelf verzonnen, maar het klopt wel :-))

Als we de kinderen van nu en de toekomst maar voor de t.v blijven zetten en tablets in hun handen blijven drukken, dan begrijp dus waarom ik mijn zorgen uitsprak aan het begin van dit blog.

Dagdromen brengt jouw hersenen in een alpha staat. Dit is een ontspannen plezierige staat van ons bewustzijn waar ‘the magic’ happens. Het reduceert stress en stimuleert onze creativiteit en verbeeldingskracht enorm. Hier ligt de bron van muzikanten, kunstenaars, zelfs athleten, maar ook uitvinders. Die alpha golven in onze hersenen zijn dus de sleutel tot visualiseren en het out-of-the-box denken.

De wereld heeft dagdromers nodig!

Als we als mens onze scheppingskracht willen benutten om mooie dingen te creëren waar de mensheid daadwerkelijk aan heeft, laten we dan weer gaan dagdromen. Laten we kinderen de ruimte geven in hun creativiteit i.p.v het hen ontnemen door moderne technologie.

Dagdromers zijn potentiële wereldverbeteraars, de scheppers van mooie dingen, want zij denken na, zijn nieuwsgierig en zij voelen vanuit het onderbewustzijn wat zij de wereld/hun medemens zouden kunnen bieden als de droom in actie zou worden gezet…